Paragrafen

Bedrijfsvoering

Huisvesting

De overheid faciliteert allerlei vormen van energiebesparing met subsidies en stimuleringsfondsen voor particulieren en bedrijven. Ook voor onze gemeentelijke panden zijn er uitdagingen om zoveel mogelijk gas en elektra te besparen. We hebben immers een voorbeeldfunctie. Zo proberen we onze gebruikers aan te zetten om de vraag en aanbod van energie beter af te stemmen. Ook is het belangrijk om de vraag naar werkplekken inzichtelijk te maken, te concentreren en daar de energie dan ook in te zetten. Andere ruimten worden afwijkend verwarmt of gekoeld. Dit voorkomt veel energieverspilling. Dit geldt met name voor de m2 die we zelf gebruiken.

Onze huisvesting voldoet niet aan alle eisen voor het hybride en flexibel werken. In 2023 worden kleinere aanpassingen aan het gemeentehuis doorgevoerd om hybride werken te faciliteren. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld goede werkplekken voor online vergaderingen en vooral meer en andere vormen van vergaderruimtes.

Bedrijfsvoeringsindicatoren

Indicator

Toelichting

Doelstelling 2023

1.

Elektriciteitsverbruik (kwh)
Gas verbruik (m3)

Door de ontwikkelingen die zich momenteel voordoen op Europees en wereldniveau zijn we nog meer doordrongen van de noodzaak om ons energieverbruik te verminderen. Wij realiseren ons dat maatregelen om het energie gebruik terug te brengen kunnen zorgen voor een gevoel van comfort verlies. Dat accepteren wij.

5% minder verbruik dan in 2022 in kwh en m3.  

Stand van zaken Voorjaarsnota
Het energieverbruik in het gemeentehuis is in 2022 ten opzichte van 2021 afgenomen met 15% voor elektra en 35% voor gas. Naast het gegeven dat we bewuster met energie zijn omgegaan zijn deze resultaten ook te herleiden naar een zachtere winter, een lagere bezetting en het aanpassen van het gebouwbeheersysteem/ regeling als gevolg van Corona.
Onze ambitie om in 2023 5% minder aan energie te gebruiken wordt waarschijnlijk lastig te realiseren omdat er al veel duurzaamheidsmaatregelen zijn doorgevoerd. Bovendien wordt het gemeentehuis frequenter gebruikt doordat we meer personeel hebben. Vanuit de opgave duurzaamheid starten we een campagne om meer bewustwording bij onze medewerkers te creëren zoals het uitdoen van de verlichting en het lager draaien van de thermostaat als men er niet is.

Het project huisvesting is gestart. Het doel van dit project is invulling geven aan de plannen voor het realiseren van een nieuw fysiek werk- en publieksgebied in het gemeentehuis, die medewerkers en ‘klanten’ optimaal faciliteert en prettig werken en ontmoeten mogelijk maakt, zodat er blijvend goede dienstverlening kan plaatsvinden aan inwoners en bedrijven.

Stand van zaken Jaarrekening

In 2023 hebben we kleinere wijzigingen doorgevoerd om het hybride werken beter mogelijk te maken. Daarbij zijn door herschikking van werkplekken meer overlegplekken ingericht en wordt het cleandesk principe gehanteerd om meer flexibel gebruik te maken van de werkplekken.

Er is een eerste schetsontwerp gemaakt voor het gemeentehuis met een kantoorconcept waarbij gastvrijheid, duurzaamheid en toekomstbestendigheid centraal staan. Daarvoor is er een werkplekbezettingsonderzoek gedaan om te betrekken in deze ontwerpen. In 2024 zal dit verder uitgewerkt worden in deze plannen.

Energieverbruik: Onze ambitie voor 2023 was 5% minder energie te gebruiken. Voor Electra is dat gelukt en hebben we in vergelijking met 2022 9% minder verbruikt (2022: 814.897 v.s. 2023: 807.391*). Kijken we naar gas, dan zien we helaas andere cijfers. Namelijk een toename van 12% ten opzichte van 2022 (2022: 140.977 v.s. 2023:158.411*). Voornaamste reden is de relatief koude winter.

*Deze cijfers op basis van de som van de zes grootste gebruikers

Deze pagina is gebouwd op 08/23/2024 15:02:52 met de export van 08/22/2024 08:57:47