Wat gaan we daarvoor doen?
- 2.3.7 We ondersteunen inwoners om samen prettig in hun buurt te wonen.Stand van zaken Voorjaarsnota
Er zijn afspraken gemaakt met aanbieders, zodat in 2023 een intensief en breed palet aan trainingen en cursussen gegeven kan worden in het omgaan en communiceren met mensen met een beperking, zoals een lichte verstandelijke beperking, autisme, niet-aangeboren hersenletsel en psychische problematiek. De eerste trainingen en cursussen zijn inmiddels gestart. Er worden diverse activiteiten georganiseerd om de inclusie van mensen met een beperking of kwetsbaarheid te bevorderen. Voor meer informatie verwijzen we u naar Programma Inwoner 2.1.1. We helpen inwoners langer zelfstandig thuis te wonen.
Stand van zaken JaarrekeningOnder de noemer ‘Grip op onbegrip’ zijn alle afgesproken trainingen uitgevoerd. De trainingen werden goed gewaardeerd. Met de gemeenten in de regio hebben we afgesproken om deze trainingen de komende jaren te blijven geven. En dat we ze ook specifieker onder de aandacht brengen bij bijvoorbeeld het onderwijs en bij (tech)bedrijven.
Daarnaast hebben we activiteiten georganiseerd om stigmatisering te verminderen en inclusie van mensen met een beperking te bevorderen. Dit hebben we gedaan in het voorjaar tijdens de week van de psychiatrie en in het najaar op de dag van de mentale gezondheid. We hebben een projectopdracht uitgeschreven voor de zogenaamde Skaeve huse. We hebben een potentiele locatie op het oog. De volgende stap is een verkennend en beeldvormend onderzoek. Zo krijgen we een beter beeld van de mogelijkheid en haalbaarheid van een dergelijk nieuw woon – zorginitiatief in Berg en Dal. En wat hiervoor precies nodig is.
- 2.3.8 We zorgen voor een evenwichtige verdeling van woonruimte in de kernen.Stand van zaken Voorjaarsnota
De verdelingssystematiek van sociale huurwoningen via de Werkgroep Bijzondere Bemiddeling is aangepast, zodat de spreiding van bijzondere doelgroepen over de verschillende gemeenten beter tot stand kan komen. Aan het eind van 2023 beoordelen we het effect hiervan.
Stand van zaken JaarrekeningIn 2023 hebben we de effecten van de verdeelsystematiek van de Werkgroep Bijzondere Bemiddeling (WBB) gemonitord. We zien dat we de doelgroep die vanuit een instelling weer zelfstandig gaat wonen, beter over de gemeenten in de regio Nijmegen kunnen verspreiden. Maar de verdeelsystematiek was niet handig voor de doelgroep van Housing First. Dit zijn mensen die al een aantal jaar dakloos zijn. Deze doelgroep plaatsen we in beginsel niet meer in de regiogemeenten maar in Nijmegen.
In de nieuwe huisvestingsverordening hebben we regionaal de afspraken herijkt over verspreiding van doelgroepen. Onderdeel daarvan is de lokale voorrang bij nieuwbouwwoningen.
In 2023 hebben we voor elkaar gekregen dat 50% van de nieuwbouwwoningen van corporaties wordt toegewezen aan inwoners uit eigen gemeente. Bij plan de Tichel was dit zelfs 95%.
- 2.3.3 We zijn zuinig op de bijzondere monumenten in onze gemeente.Stand van zaken Voorjaarsnota
Inmiddels is de definitieve versie van de cultuurhistorische waardenkaart bij de gemeente aangeleverd. Hiervoor gaan we binnenkort starten met een formeel inspraaktraject en vervolgens een vaststellingsprocedure. Daarmee krijgt de gemeente een gebiedsgericht beleidsmatig advieskader, waarmee initiatieven wat betreft cultuurhistorie afgewogen kunnen worden.
De gemeente heeft aan het begin van dit jaar een aanwijsverzoek ontvangen voor een object in Leuth. Momenteel zijn we bezig om met de voorbereiding van de aanwijsprocedure. Tegelijkertijd nemen we het spoorbruggetje op de Hoge Hoenderberg in deze procedure mee.
Stand van zaken JaarrekeningBeleidsmatig hebben we diverse voorbereidingen getroffen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Hiervoor is de beleidsregel voor het plaatsen van zonnepanelen op beschermde monumenten aangepast. Zo sluit deze beter aan op de Omgevingswet-systematiek. Daarnaast hebben we vanuit het vakgebied monumentenzorg en archeologie bijgedragen aan verschillende grote en kleine ontwikkelingen binnen de gemeente. Bijvoorbeeld de geplande zonneparken, de voorgenomen ontzanding en natuurontwikkeling op de Ooijse Graaf, de transformatie van het voormalig Reomie-terrein tot woonwijk, de transformatie van Dekkerswald en de herbestemming van het terrein op de Kleverbergh in Erlecom.
De gemeenteraad heeft in december 2023 de cultuurhistorische waardenkaart vastgesteld. Deze inventarisatie biedt houvast voor de manier waarop de gemeente in de toekomst met het aanwezige cultureel erfgoed omgaat.
In 2023 heeft de gemeente de spoorbrug op de Hoge Hoenderberg aangewezen tot beschermd monument. Dit unieke stukje spoor- en landgoedgeschiedenis kunnen we hierdoor in de toekomst duurzaam behouden. Het verzoek om een object in Leuth aan te wijzen, heeft ons college afgewezen. In het najaar van 2023 heeft de gemeente een verzoek ontvangen om het buitenmuseum van het Afrikamuseum als gemeentelijk monument te gaan beschermen.
De Nederlandse Limessamenwerking heeft haar koers enigszins verlegd. Samen met de Groene Metropoolregio heeft zij voor Gelderland een Masterplan Romeinse Limes opgesteld. Hierin coördineren ze regionaal de uitgangspunten voor publieksbereik en (recreatieve) ontsluiting van de Limes-werelderfgoedlocaties. De provincie delegeert de planologische bescherming van het werelderfgoed met een instructieregel in de omgevingsverordening naar de gemeenten.
- 2.3.1 Onze dorpscentra zijn aantrekkelijk en gastvrij.Stand van zaken Voorjaarsnota
De projecten/(her)inrichtingen zijn in voorbereiding en in sommige gevallen al (deels) in uitvoering. De gevolgen van prijsstijgingen (vooral voor materiaal) zijn merkbaar.
Stand van zaken JaarrekeningIn het centrum van Ooij
De uitvoering van het project Reiner van Ooiplein verliep helaas anders dan gehoopt. Door het ontbreken van een watervergunning was uitvoering in 2023 niet mogelijk. Voor de demping van het Eendengat dienen we nog een vergunning onderbouwend onderzoek te doen. En dat kost veel extra tijd. Het resultaat van dat onderzoek verwachten we in 2024. Daarna proberen wij dit project zo spoedig mogelijk uit te voeren.
In het centrum van Groesbeek
We zijn in 2023 gestart met uitvoering, we hebben een bureau en projectleider gevonden hebben voor de uitvoeringsfase. Daarnaast werken we aan de actualisatie van het parkeeronderzoek voor het centrum van Groesbeek
In het centrum van Beek
De Waterstraat (west) in Beek krijgt een inrijverbod voor vrachtverkeer. In samenhang met deze maatregel onderzoeken we of aanpassingen aan de Waterstraat (oost) nodig zijn. We kijken vanuit verkeer ook naar omliggende straten in het centrum.
Breedeweg;
Het ontwerp is gereed en begin 2024 start de uitvoering, deze is gereed voor de zomer 2024 i.v.m. de termijn voor de verstrekte subsidie.
- 2.3.2 We gebruiken de accommodaties beter.Stand van zaken Voorjaarsnota
De inspraakprocedure voor het koersdocument accommodatiebeleid is achter de rug. Op basis van de inhoudelijke reacties willen we het koersdocument na de zomervakantie van 2023 aan de raad aanbieden ter vaststelling.
Stand van zaken JaarrekeningWe hebben de inspraakreacties verwerkt in het concept koersdocument. Door gebrek aan personeel is het proces richting raad vertraagd. We pakken het proces weer op als deze problemen zijn opgelost.
- 2.3.4 We maken het landschap mooier, diverser en beter bereikbaar.Stand van zaken Voorjaarsnota
Bureau Natuurbalans is bezig met het opstellen van een biodiversiteitsplan. Binnenkort wordt een eerste concept opgeleverd. Aan het opstellen van het biodiversiteitsplan en het jaar van de biodiversiteit 2023 is tevens een participatie- en communicatieplan gekoppeld onder de noemer ‘Natuurlijk Berg en Dal’, waarbij we samen met Via Natura door het jaar heen aandacht vragen voor biodiversiteit. Op 25 juni aanstaande zal als onderdeel daarvan een landschapsparade worden georganiseerd in Beek. Ook doen we mee aan de verkiezing 'Boom van het Jaar'. Tenslotte gaan we werken aan een nieuw bestek voor het beheer van bermen.
Stand van zaken JaarrekeningWe hebben het concept biodiversiteitsplan besproken met natuur-, heemkunde- en agrarische organisaties. We passen het aan op basis van de gemaakte opmerkingen. Een eerste resultaat van het biodiversiteitsplan is een aanpassing van ons ecologisch bermbeheerbeleid.
Op 25 juni 2023 is een succesvolle landschapsparade gehouden in Beek met daaromheen begeleidende activiteiten.
De Kabouterboom uit Beek is uiteindelijk 4e geworden bij de landelijke verkiezing van de Boom van het jaar.
We hebben actief geparticipeerd in het project Vitaal Landelijk Gebied Gelderland (VLGG). Dit heeft ervoor gezorgd dat de projecten Herstel Blauwe Motor Stuwwal en Groene Mantel om Nijmegen zijn geselecteerd als Koploperproject door de provincie.
Tenslotte hebben we in allerlei ruimtelijke projecten (energietransitie, klimaatadaptatie, recreatie, woningbouw) gezorgd voor voldoende aandacht voor de belangen van natuur en landschap.
- 2.3.5 We houden de openbare ruimte op peil en zetten in op vergroening.Stand van zaken Voorjaarsnota
Het IBOR (Integraal beleidsplan openbare ruimte) is in concept gereed. We willen de definitieve versie na de zomervakantie 2023 vast laten stellen door de gemeenteraad. Daarna actualiseren we de Leidraad inrichting openbare ruimte. In deze leidraad omschrijven we ontwerp- en inrichtingseisen voor de openbare ruimte.
Voor 2023 en 2024 is er extra budget voor het vergroenen van de gemeente beschikbaar. De eerste voorbereidende overleggen hebben inmiddels plaatsgevonden. De participatie starten we voor de zomervakantie. De verwachting is dat de eerste werken in het najaar in uitvoering gaan.
Stand van zaken JaarrekeningEind 2023 zijn we gestart met het opstellen van een handboek inrichting openbare ruimte. In het handboek vertalen we ontwerpprincipes en ambities naar de uitvoering. Daardoor kunnen we beter sturen op toekomstbestendige en groene(re) straten en buurten.
Het project voor het vergroenen is vertraagd door herverdeling van taken. De voorbereidingen zijn wel al gestart.
- 2.3.6 We hebben een toekomstbestendige bibliotheek.Stand van zaken Voorjaarsnota
De bezuinigingstaakstelling voor de bibliotheek is bij de vaststelling van de begroting 2023 ongedaan gemaakt. De vernieuwing van de Mallemolen is nog in ontwikkeling. De OBGZ (Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid) wordt nauw betrokken in de ontwerpfase.
Naast reguliere activiteiten van de bibliotheek zijn al onze bibliotheekvestigingen en servicepunten sinds 2022 tijdens openingstijden ook Informatiepunten Digitale Overheid (IDO). Bij de Informatiepunten in de bibliotheek kunnen inwoners terecht als zij vragen hebben over bijvoorbeeld toeslagen, belastingen, DigiD, AOW, werk, uitkering, Donorregistratie, Coronacheck, rijbewijs en zorg. De medewerkers van het Informatiepunt helpen hen zoeken naar de juiste informatie op de sites van de overheid. Gemeenten zijn vanaf 2023 verantwoordelijk gemaakt voor de instandhouding van de Informatiepunten. Concreet betekent dit dat de gemeente subsidieverstrekker wordt van het IDO. De OBGZ zal deze subsidie ontvangen en functie van IDO blijven vervullen. Hierbij werkt zij nauw samen met lokale partners zoals Forte Welzijn, Werkbedrijf en de formulierenbrigade.
Stand van zaken JaarrekeningAlle bemande bibliotheekvestigingen waren in 2023 informatiepunt digitale overheid. Met team communicatie hebben we een aantal keer aandacht besteed aan deze informatiepunten in de Rozet en op de website. Inwoners maken regelmatig gebruik van de informatiepunten. Met name in Groesbeek en Millingen aan de Rijn.
In 2023 zijn de eerste contouren geschetst voor een uitvoeringsagenda voor de bibliotheekvestigingen in de gemeente Berg en Dal. Deze agenda stellen we op met partners zoals scholen, Forte Welzijn, medewerkers van de OBGZ en de gemeente. We kijken ook naar trends en cijfers van de gemeente Berg en Dal.